A kukoricatermesztés helyzetéről Sárvári Mihály egyetemi tanár ismertette gondolatait a hallgatósággal. Marton L. Csaba, az MTA doktora 2014-ben úgy fogalmazott, hogy „A világ kukoricatermesztése rohamléptekkel halad előre, de a Föld kukoricatermesztése a genetikai lehetőségeknek csak a 20-25 százalékát képes hasznosítani.” Ezzel a megállapítással Sárvári Mihály egyetértett, mert a saját kutatási eredményei is alátámasztják, hogy korántsem használjuk ki a kukorica genetikai terméspotenciálját. A világon 183 millió hektáron 5,5 tonna/hektár a termésátlag, ugyanakkor Amerikában 2013-ban 28 tonna/ hektáros, 2014-ben 31,6 tonna/ hektáros terméscsúcsot értek el. David Hula tavaly 33,4 tonna/hektár terméseredménnyel rukkolt elő. A professzor szerint ezzel az eredménnyel az amerikai kukoricatermesztő megközelíti a kukorica terméspotenciál maximumát, hiszen az 34 tonna/hektár körül van. (…)
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.