0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Alapvető élelmiszerek árcentruma

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet folyamatosan vizsgálja a hazai termelésű alapvető élelmiszerek előállítási költségeit, az ezek alapján kalkulált eszmei fogyasztói árcent-rum és a tényleges bolti árak alakulását, illetve a két ár egymáshoz való viszonyát. Az elemzésnek az intézet saját, reprezentatív adatgyűjtése és más adatbázisok árinformációi az alapjai, módszerei pedig a vertikális költség- és árszerkezet-számítások. A modell lényege a magyarországi átlagos költségszint és a hozzá tartozó minimálisan elvárható nyereség meghatározása. Az alapanyag-termelés, feldolgozás és forgalmazás során minden költséget kizárólag a felmerülése helyén vesznek számba és a termékpálya minden fázisában azonos egységre, a végtermékre mutatják ki. A számítás a méltányos nyereség mértékeként az átlagos kamatpreferenciával csökkentett jegybanki alapkamatot fogadja el. Árcentrumnak tehát a termékpálya-fázisok hozzáadott költségeinek és indokolt nyereségének összegét tekintjük.

Az alapvető élelmiszerek előállítási és forgalmazási költségeit általában eltérő mértékű és irányú folyamatos változás jellemezte az elmúlt évben. Az egymást követő negyedévek közötti elmozdulások termékenként eltérően 3 százalékos csökkenés, illetve 5 százalékot meghaladó növekedés között történtek. Mindössze a tejnél és a bontott csirkénél tapasztaltunk az év folyamán azonos tendenciát: előbbit szerény, de folyamatos emelkedés (2,3%), utóbbit folyamatos csökkenés (3%) jellemezte. A megfigyelt termékkörben az év egészét tekintve a legjelentősebben, 5,6 százalékkal a marhahúsok előállítása drágult, a sertéshúsoknál és a már említett bontott csirkénél csökkent a termék teljes vertikumára számított költség. (…)

Forrás: